Home › Forums › General Discussion › Kā es atklāju vienkāršu prieku spēlēt
- This topic has 0 replies, 1 voice, and was last updated 3 days ago by
amethystglori.
Kā es atklāju vienkāršu prieku spēlēt
-
amethystglori
MemberEs esmu parasts cilvēks. Nestrādāju ne par baņķieri, ne par programmētāju, man nav nekādu superspēju. Es vadu nelielu dārzkopības veikalu, audzēju puķes un stādu tomātus. Darba dienas ir garas, bieži vien dubļainas, mugura sāp, un, kad atnāku mājās, gribas vienkārši atslēgties. Ilgus gadus man nebija nekā tāda, kas tiešām spētu mani aizraut. vavafs. Skatījos seriālus, līdz acis sāpēja, bet tas nebija tas. Tad kādu vakaru, sēžot pie alus bundžas, es nejauši atvēru savā telefonā sludinājumu un ieraudzīju, ka var pamēģināt spēlēt.
Atceros, sākumā domāju: “”Nu, vēl viena muļķīga aplikācija.”” Bet man bija garlaicīgi. Reģistrējos ātri, bez liekas ķēpāšanās. Iemaksāju kādus desmit eiro – tikpat, cik tērēju kafijai nedēļā. Un sāku griezt. Neko prātīgu negaidīju. Sākumā zaudēju tos desmit eiro, bet tas mani nesadusmoja. Es jau sapratu, ka tā ir izklaide, nevis investīcija. Nākamajā dienā es atkal iemaksāju, bet jau ar domu – ja zaudēšu, vairs nespēlēšu. Un tad, pašā pēdējā griezienā, kad jau biju samierinājies, uz ekrāna uzplaiksnīja trīs vienādi simboli. Es pat saprast nevarēju, kas noticis. Summa? Sešdesmit eiro. Neko vairāk. Bet tam brīdim bija garša. Tā nebija nauda, bet sajūta – kā bērnībā, kad atrodi zem eglītes tieši to, ko gribēji.
Tas bija pirmais “ā” moments. Un es sapratu, ka man patīk nevis laimests, bet pats process. Kā bērnībā spēlēt kāršu spēles ar vectēvu. Tikai tagad tas ir digitāli, un tu vari to darīt, kad vien vēlies. Kopš tā brīža es turpināju. Bet ar vienu noteikumu: es nespēlēju, lai nopelnītu. Es spēlēju, lai izbaudītu.
Un tad es atklāju vienu lietu. Kad esmu noguris pēc darba, kad ārā līst lietus un gribas tikai klusumu, es ielaižos savā iecienītajā platformā. Tur ir tāda mierīga sajūta. Es necenšos uzreiz likt lielas summas. Man patīk mazi griezieni, pa pieciem centiem. Skatīties, kā rullē simboli, kā tie mirkšķina, kā reizēm uzrodas bezmaksas griezieni. Es pat bieži aizsapņojos. Reizēm es pat aizveru acis, kad griežu. Un tad pēkšņi atskan skaņa. Atveru acis, un ekrānā ir uzvarētāju līnijas. Tie ir mazi brīnumi. Un, ziniet, tieši šie mazie brīnumi padara manu dienu gaišāku.
Protams, ir bijuši arī slikti vakari. Kad zaudēju vairāk, nekā biju plānojis. Bet es to uztveru kā mācību. Es nekad neesmu aizņēmies naudu, neesmu spēlējis ar pēdējo. Tā ir spēle, nevis dzīve. Un es vienmēr atceros: ja kaut kas sāk sagādāt nevis prieku, bet stresu – jāapstājas. Es slēdzu telefonu ciet un eju ārā. Uz ielas paelpot svaigu gaisu. Un nākamajā dienā parasti jūtos labi.
Viens no maniem pēdējiem smieklīgākajiem brīžiem bija, kad es nolēmu izmēģināt jaunu automātu. Nezinu, kāpēc, bet nosaukums man likās smieklīgs – kaut kas par augļiem un kokteiļiem. Sākumā nekas nenotika. Bet pēc divdesmit griezieniem es pamanīju, ka spēle kļūst azartiskāka. Sākās kaut kāda mini spēle, kur vajadzēja izvēlēties kastes. Es izvēlējos vienu, un tur bija reizinātājs. Ne liels, bet man likās, ka esmu uzminējis. Tad vēl viens. Un vēl. Beigās es biju laimējis apmēram simts eiro. Es smējos kā bērns. Sieva no virtuves jautāja, kas noticis. Es teicu, ka tikai skatos joku video. Viņa pasmējās un turpināja gatavot. Bet es zinu, ka tas nebija tikai video. Tā bija sajūta, ka esmu nedaudz uzvarējis dzīvi. Pat ja tā ir tikai spēle.
Tāpēc es bieži iesaku citiem neuztvert šīs lietas pārāk nopietni. Ja gribi atpūsties – spēlē. Ja gribi pelnīt – ej strādāt. Vienkāršs likums. Es pats vairākas reizes esmu atvēris savu maku un teicis: “Šodien es izklaidēšos par desmit eiro.” Un ja tie desmit aiziet, es vairs nelieku klāt. Tas ir kā biļete uz kino. Tikai beigās tu ne vienmēr zini, vai filma būs laba. Bet tas ir jautri. Un, ja paveicas – tu iznāc ar kādu papildus kabatas naudu.
Reiz es pat satiku puisi, kurš teica, ka viņš spēlē tikai tāpēc, lai aizmirstu par darbu. Un es sapratu, ka viņam ir taisnība. Tā ir bēgšana. Bet tā ir veselīga bēgšana, ja tu kontrolē procesu. Es nezinu, kā ir citiem, bet man personīgi šī mazā azarta deva ir kā vitamīns. Pēc smagas dienas es uz brīdi kļūstu par sevi no bērnības. Par zēnu, kurš spēlē kārtis un priecājas par katru sīkumu. Un tas ir vērtīgi.
Es domāju, ka daudzi cilvēki no ieraduma skatās uz šādām lietām ar aizdomām. Bet man ir savs viedoklis. Ja tu spēlē atbildīgi, ja tu zini savas robežas, tad tas ir tikai vēl viens veids, kā izbaudīt brīvo laiku. Tāpat kā lasīt grāmatu, skatīties filmu vai iet uz sporta zāli. Tikai šeit tu vēl vari arī kaut ko laimēt. Un tas nav slikti.
Pēdējā laikā es esmu atklājis vēl vienu foršu lietu. Man patīk spēlēt kopā ar draugiem. Nevis vienā istabā, bet attālināti. Mēs sēžam katrs savās mājās, bet tērzējam telefonā un griežam vienlaicīgi. Kad kāds laimē, mēs kliedzam čatā. Tas ir forši. Tas vieno. Un tad rodas tāda kā sacensība, bet jautra. Bez naida un bez skaudības. Vienkārši prieks par otra cilvēka veiksmi.
Vislabākā spēle man ir tā, kuru es spēlēju bez domas par rezultātu. Kad es vienkārši ļaujos procesam. Un tad, kad beidzot atskan tie skaņas signāli un ekrāns iedegas, es smaidu. Un es zinu, ka šis smaids ir īsts.
Es bieži saku saviem klientiem, kuri nāk uz veikalu pēc puķēm: “”Dzīve ir kā spēle. Dažreiz tu stādi sēklas un nezini, vai tās uzdīgs. Bet tu stādi tāpat, jo ticēt ir jauki.”” Un tas pats ir ar spēļu automātiem. Tu griez un ceri. Un, ja nekas neizdodas, tu vienkārši griez vēlreiz. Bet nevis tāpēc, ka esi zaudējis, bet tāpēc, ka tev patīk griezt.
Tāpēc, ja kādreiz jūtaties noguris vai vienkārši gribat mazu bēgšanu no ikdienas, pamēģiniet. Nevis lai kļūtu bagāts, bet lai atkal sajustu to bērnības azartu. Es zinu, ka tas ir iespējams. Un, ja jūs spēlējat gudri, jūs neko nezaudēsiet. Tikai, iespējams, atradīsiet jaunu hobiju. Es gan iesaku sākt ar mazu summu un mierīgu prātu. Nevis kā medībās, bet kā pastaigā. Un tad jūs redzēsiet, ka dzīve ir pilna ar pārsteigumiem.
Piemēram, šodien es sēžu savā dārzā, telefonā ir atvērta tā pati lapa, un es domāju par to, cik daudz mazu prieku mēs palaižam garām, steidzoties. Es nekad nedomāju, ka kāda spēle man iemācīs būt mierīgākam. Bet tā ir. Tagad es zinu, ka ne visam dzīvē ir jābūt nopietnam. Dažreiz vajag vienkārši griezt. Un smaidīt.
Ja es šodien varētu ieteikt vienu lietu, es teiktu: atrodi savu veidu, kā atpūsties. Varbūt tas ir sports, varbūt grāmatas, varbūt puķes. Bet, ja tev patīk spēle – nekaunies. Dari to ar mēru. Un, ja kādreiz paveicas, padalies ar prieku. Jo tas, ko esmu iemācījies, ir: dzīve ir pārāk īsa, lai nesmaidītu par sīkumiem. Un šie sīkumi ir visur. Arī tur, kur tu vismazāk tos gaidi.
Piemēram, vakar es atkal griezu. Vienkār
You must be logged in to reply to this topic.